Előfizetői tartalom

Kisebb korrekció lehet az olajpiacon?

Portfolio
A Brent hordónkénti ára szerény mínuszban fejezte be a tegnapi kereskedést, 74.25 dolláros árfolyamon. A mai nap további csökkenést hozhat, mivel az NYMEX-en jegyzett nyersolaj ára júniusi lejáratra 2%-ot esett a nap végére. Az Action Economics közgazdászai szerint az olaj piacán a közeljövőben korrekcióra lehet számítani a nagymértékű spekulációs tőke jelenléte miatt. Irán bejelentette, hogy nem kívánja feladni urándúsítását, az amerikai Energiaügyi Hivatal pedig a stratégiai olajkészletek növelésére készül. Mindemellett Hugo Cavez venezuelai elnök az országában működő külföldi olajtársaságokra nagymértékű adókat vetne ki, és növelni szeretné befolyását az olajszektorban - írja a Marketwatch.

Az amerikai stratégiai olajtartalékok jelenleg 687 millió barrelen állnak, amit a hivatal 1 milliárd barrelre szeretne bővíteni. Szakértők szerint azonban a bővítésnek túl magasak lennének a költségvonzatai egyrészt a magas olajáraknak, másrészt pedig annak köszönhetően, hogy 727 millió barrel felett már új tárolókat kellene kiépíteni. A hétvégén az iráni külügyminiszter...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés