Előfizetői tartalom

30%-kal zuhant eddig az izlandi korona - ez még csak a kezdet?

Portfolio
A mai nyitást követően hirtelen áttörve a 99.00-es szintet, új történelmi mélypontjára zuhant az izlandi korona az euróval szemben, majd erőteljes erősödés következett be. A szigetország fizetőeszközének február 21-én, a Fitch leminősítésével kezdődött vesszőfutása óta a mai mélypont az euróval szemben kerek 30%-os, a dollárral szemben mintegy 27.6%-os zuhanásnak felel meg. A Danske Bank koppenhágai elemzőinek megítélése szerint az eddigi devizapiaci fejlemények a nagyobb pénzügyi válságnak még mindig csak az első fázisához tartoznak. A korona a bank által vártnál jóval hamarabb megközelítette a 100-as szintet, így tegnap felülvizsgálták árfolyamprognózisaikat; 3 hónapra 100, fél évre 105 míg egy évre 110-es korona/euró előrejelzést adva.

Miért?. Az izlandi koronával kapcsolatos továbbra is erősen pesszimista megítélését a bank elemzői a következőkkel támasztják alá: 1.) Túlfűtött az ország gazdasága. Még a pénzügyi és likviditási aggodalmakat figyelmen kívül hagyva is a gazdaság komoly recesszió felé rohan. 2.) A gazdaság külső pozíciójának romlása tovább folytatódott. Tavaly év végén...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés