Előfizetői tartalom

Iráni háború: nem kicsi a valószínűség - rövid távon 100 dolláros olajár lehet

Portfolio
Az iráni atomválság "megoldódásának" többféle lehetséges kimenetele van: az alapforgatókönyv szerint (melynek 45%-os a valószínűsége) Irán minden nemzetközi nyomás ellenére végrehajtja nukleáris fűtőanyag-programját, de ez nem vezet háborúhoz. Ennél csak 10%-ponttal kisebb a valószínűsége annak, hogy a konfiktust katonailag fogják rendezni a nyugati hatalmak. A legkisebb, 20 százalékos esélye annak van, hogy Irán a nemzetközi nyomásnak engedve végül is nem fejezi be atomprogramját - olvasható az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző háza tegnap kiadott elemzésében.

A londoni cég szerint a katonai erő alkalmazása, illetve a háború esetleges eszkalációja igen jelentős kockázati prémiumot építene be a világpiaci olajárba, és legalábbis rövid távra 100 dolláros hordónkénti olajár is elképzelhető lenne, tekintve az olajpiacra jellemző szűkös kapacitásfelesleget. A központi forgatókönyv az MTI beszámolója szerint azt tartalmazza...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés