Előfizetői tartalom

G-8: erőteljes növekedés (energia)kockázatokkal

Portfolio
A hétvégi moszkvai G-8 csúcstalálkozón a 7 legfejlettebb ipari nagyhatalom és Oroszország pénzügyminiszterei alapvetően optimistán vélekedtek az idei évi világgazdasági növekedési kilátásokról, a várhatóan továbbra is erőteljes gazdasági növekedésre a magas energiaárak (elsősorban az olajár) jelentik az egyik legnagyobb kockázatot. A vezetők az energiaellátás biztonsága érdekében a fokozott nemzetközi együttműködés szükségességét, illetve az átlátható piaci viszonyok érvényesítését hangsúlyozták, mely az energiaárakra is "nyugtatólag" hathat. A meglévő szállítási útvonalak, illetve hagyományos energiaforrások mellett új útvonalak építése, illetve az alternatív források térnyerése is fontos ebben a folyamatban.

A most először a G-8 elnöki tisztségét betöltő Oroszország pénzügyminisztere, Alekszej Kudrin konkrétumok nélkül megemlítette annak lehetőségét, hogy megszüntetik az állami ellenőrzés alatt álló Gazprom gázexport-monopóliumát (ami az energiaellátás biztonságának egyik lényeges forrása lehet, az év eleji orosz-ukrán gázvita tapasztalatai után). Fontos lenne hogy Oroszország...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés