Előfizetői tartalom

Economist: forintgyengülés várható - fokozottan sérülékeny a lakosság

Portfolio
Az export és a beruházások a fő húzóerő a magyar gazdaság növekedésében, de a választási költekezés és az adócsökkentés miatt a lakossági fogyasztás is élénkül. Ez az importon keresztül a külső egyensúly további romlásához járulhat hozzá - olvasható az Economist Intelligence Unit (EIU) tegnap megjelent világgazdasági áttekintőjének hazánkkal foglalkozó részében. A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű kutatóintézetének prognózisa szerint a következő két évben a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 7-8%-át teheti ki, a forint gyengülhet 2006-ban. Míg sok vállalat a devizakitettség emelkedése mellett is természetes fedezettséggel rendelkezik (a bevételek és a kiadások is euróban folynak), addig a lakosság a rohamosan növekvő devizahitel-kitettség mellett fokozottan sérülékeny - figyelmeztet több korábbi elemzés (pl. MNB) mellett a londoni székhelyű intézmény anyaga.

Az EIU a változó módszertan miatt a korábbi 3.7%-os 2005-re vonatkozó GDP-növekedési prognózisát 4.2%-ra emelte, míg az idei és a 2007-es évre egyaránt 4.4%-os növekedést jósol. A hazánk fő külkereskedelmi övezetének számító euró-zóna növekedésének mérsékelt gyorsulását várja az intézet (a tavalyi 1.2%-ról 1.8%-ra emelkedhet a bővülés üteme). A magyar növekedési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés