Előfizetői tartalom

Kétesre sikeredett a román adóreform első éve

Portfolio
A román költségvetés teljes 2005-ös bevételei a GDP 29.7%-át tették ki, ami megegyezik a 2004-es aránnyal annak ellenére, hogy a kormány tavaly év elején jelentősen csökkentette a társasági nyereségadó és a személyi jövedelemadó terheit. Ebből a szempontból tehát egyfajta sikerről is beszélhetünk. Azok a tények ugyanakkor, melyek szerint előbbi adófajtából a GDP arányában 0.4%-kal, utóbbiból 0.6%-kal kevesebb folyt be, mint 2004-ben, már árnyalják a képet és arra utalnak, hogy a kormány szürkegazdaság visszaszorítását célzó törekvései nem a kívánt mértéket érték el. Az IMF korábban óva intette az országot a fokozott adócsökkentésektől arra hivatkozva, hogy az jelentősen csökkentené a bevételeket.

A 2005-ös államháztartási hiány a GDP 0.8%-át tette ki az előzetes adatok szerint, azaz a kiadások a bruttó hazai termék 30.5%-ára rúgtak (nominális adatokat egyelőre nem közölt a tárca). Korábban a minisztérium és az elemzők is 1%-os 2005-ös hiányprognózist adtak. Idénre 0.5%-os deficit a cél, de ez az infrasktrukturáis beruházási igények miatt (árvizek, EU-elvárások)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés