Előfizetői tartalom

Az állami támogatások utáni áfa levonása (PwC)

Portfolio
Az Európai Bíróság 2005. október 6-án két ügyben hozott ítéletet: az Európai Bizottság vs. Spanyolország (C-204/3) és az Európai Bizottság vs. Franciaország (C-243/03) ügyekben. Mindkét eset azzal foglalkozik, hogy ellentétes-e a Hatos Irányelvvel (vagyis a Közösségi áfa szabályozás keretszabályával) az a tagállami szabályozás, mely szerint az államilag támogatott termékbeszerzés és igénybe vett szolgáltatás áfája csak korlátozottan levonható.

A Hatos Irányelv alapján az adózó jogosult visszaigényelni a beszerzésein felmerült valamennyi áfát, amennyiben a beszerzett termékek és szolgáltatások kizárólag adóköteles értékesítésekhez kapcsolódnak ("fully taxable person"). Míg az adózó nem vonhatja le az áfát, ha a termékek vagy szolgáltatások tárgyi adómentes tevékenységhez kapcsolódnak. Az adózó, aki a termékeket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés