Előfizetői tartalom

Az MNB-től jött a "füles" az Eurostatnak - kísérlet az autópálya-ügy kibogozására

Portfolio
Igencsak szövevényessé, és kissé nehezen követhetővé vált az autópálya-építés finanszírozása költségvetési elszámolhatóságának ügye, mellyel kapcsolatban múlt pénteken jelentős port vert fel Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyi biztosa, aki az Eurostat álláspontjának már ismert részeit közvetítette. Néhány főbb momentumot azért igyekszünk megragadni a bonyolult ügyből. A legfontosabb az, hogy az Eurostat szerint az állami körbe tartozó Nemzeti Autópálya Rt.-től (NA Rt.) az Állami Autópálya-Kezelő Rt.-nek (ÁAK Rt.) átadni kívánt autópálya-szakaszok után az NA Rt.-n keresztül az államnak befizetendő tételeket (összesen valószínűleg 336 milliárd forintot) nem üzleti bevételnek, hanem privatizációs bevételnek kell elszámolni, ami viszont azt jelenti, hogy nem csökken ennyivel államháztartás hiánya. A kormány szándékára a múlt hétvégi uniós pénzügyminiszteri és jegybankvezetői ülésen részt vevő Szapáry György, MNB-alelnök is felhívta a figyelmet. Az Eurostatnak a költségvetés helyzetéről elküldött jelentést az MNB-nek is ellenjegyezni kell, így érthető, hogy az uniós szabályok betartására a jegybank igyekszik a lehető legteljesebben ügyelni. Utalnánk rá, hogy a KSH-ban nemrég mondott fel Bablinák Erzsébet, aki többek között az autópályaépítés költségvetési elszámolásainak sajátosságaival foglalkozott a hivatalnál. Új fejlemény, hogy valószínűleg a Budapest Airport privatizációjából a költségvetésbe befolyó több mint 100 milliárd forintnyi tételt nem lehet koncessziós bevételként elszámolni, azaz hiánycsökkentésre felhasználni - értesült több forrásból a VG.

Az eddig történtek. A jegybank szóvivője, Missura Gábor a Népszabadság beszámolója szerint elismerte, hogy valóban az MNB egyik vezetője hívta fel a kérdésre a múlt hétvégi ülésen az Eurostat illetékeseinek figyelmét. Indoklásuk szerint azért, mert jobb előbb ismerni az unió álláspontját az ügyben. (Az Eurostat egyébként csak utólag szokta ellenőrizni az adott évek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés