Előfizetői tartalom

Gyurcsány "amnesztiát" hirdetett - itt az ekho-választás részletei (3.)

Portfolio
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) rendezett mai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az új adózási formát minden olyan magánszemély választhatja (társas vállalkozás keretein belül is), aki a sajtószabadság, illetve a művészeti önkifejezés szabadságának megteremtéséhez közvetlenül hozzájárul. Ezt a kissé nehezen értelmezhető főszabályt a szakmai érdekképviseletek és a kormány képviselői a következő hetekben pontosan rögzítik. Éves 25 millió forintos adóalapig választható a speciális adózási szabály úgy, hogy az ekhós jogviszony mellet a normál munkajogviszony is megmaradhat, de nem kell hozzá feltétlenül munkajogviszony megléte (tehát minden eddigi jogviszony mellett működik).

A rögzített keretek szerint 20%-os közterhet fizet a munkáltató, és összesen 15%-ot a foglalkoztatott. Ezekből a közterhekből nyugdíj és egészségbiztosítási szolgáltatások járnak a befizetések alapján. Az ekho-t január elsejétől vezetik be. Ehhez a kormány idén november 15-ig vállalja a jogszabály parlamenti elfogadtatását. A miniszterelnök utalt rá: az elmúlt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés