Előfizetői tartalom

Globális növekedési kilátások a három évtizedes csúcs után - hogy látják az elemzők?

Portfolio
A tavalyi, az IMF adatai szerint 5.1% után idén várhatóan 4%-kal, míg jövőre 3.9%-kal nőhet a világgazdaság - derül ki a Reuters által július 4-6 között 22 nagybank elemzői megkérdezésével végzett felmérésből. Az IMF legutóbbi, áprilisi prognózisa 4.3%-os idei, illetve 4.4%-os jövő évi növekedési prognózist fogalmazott meg. A tavalyi növekedés három évtizedes csúcsot jelent, az idei mérsékelt növekedési lassulás mögött főbb tényezőkként a kamatemeléseket, az olajárak száguldását, illetve azt kell kiemelni, hogy a gazdasági növekedési ciklus leszálló ágban van.

Fontos megjegyezni, hogy a felmérésben természetesen még nem szerepelhetett a tegnapi londoni támadásoknak a világgazdasági folyamatokra gyakorolt hatásai, melyek nagyságát egyelőre igen nehéz megbecsülni (részletesebben ld. kapcsolódó cikk).Kapcsolódó cikkünk2005.07.07 14:22Londoni robbantások - lesz globális hatás?Az idei 4% körüli növekedési prognózis kissé jobb, mint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés