Előfizetői tartalom

Összeomlik-e az olajpiac - mi lesz a benzinnel?

Portfolio
Ismét rekordszintek közelében kereskednek a nyersolajra a határidős tőzsdéken. Az árszint és a fundamentumok mintha kezdenének azonban szétválni, egy nagy spekulatív buborék sejthető a folyamatok mögött. Az utóbbi évek energiaigényének növekedésében meghatározó szerepet játszott a délkelet-ázsiai országok, elsősorban Kína keresletének növekedése. A Morgan Stanley (MS) számításai szerint a 2001 és 2004 között bekövetkezett növekedés mintegy 37%-ért Kína volt felelős önmagában. Ami azonban figyelmeztető, hogy Kína olajimportja 2005 első öt hónapjában 1.2%-kal esett vissza.

Figyelmeztető jelek.... A MS szerint több figyelmeztető jel is van a fundamentumok oldaláról, mely ellentétesen értelmezhető a piaci árfolyamok alakulásával. Egyrészt a már említett kereslet csökkenés Kína részéről. Emellett az amerikai készletek is nőttek, az első negyedévben a bővülés 6.4%-ot tett ki. Az említett adatok ellenére az első öt hónapban az árszint mintegy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés