Előfizetői tartalom

Várható bevétel az új 4%-os járulékból: saját farkába haraphat a kígyó?

Portfolio
Igen érdekes kérdés, hogy a tegnapi kormányülést követően bejelentett "új" 4%-os egészségügyi hozzájárulás mekkora bevételi többletet jelent a költségvetés számára. Nem mellékes megítélésünk szerint azonban az sem, hogy mindez hogyan hat az adómorálra, nem üt-e vissza az intézkedés az adóelkerülés és a szürkegazdaság növekedésén keresztül. Ezeket a kérdéseket járjuk körbe alábbi írásunkban.

Mekkora lehet a bevétel?. Az APEH 2003-as adatai szerint a külön adózó személyi jövedelmek 552 mrd Ft-ot tettek ki, melyekre összesen 22 mrd Ft egészségügyi hozzájárulást vethetett volna ki a kormányzat. Figyelembe kell venni azonban azt is, hogy ezek a számok nem tartalmazzák a tőzsdei ügyleteken elért árfolyamnyereséget, s természetesen nem vettük figyelembe a járulékfizetés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés