Előfizetői tartalom

Tegyük tönkre a tőkepiacokat!? Újabb ötletroham a kormányzattól (2.)

Portfolio
Eufórikus hangulatba került a részvénypiac - a 2002-es parlamenti választásokat követően. Ennek oka pedig nem volt más, mint a befektetők azon véleménye, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció sokkal inkább piacbarát, mint az előző kormány. Most, 3 év távlatából már valószínűleg senki nem így gondolja. Főként nem annak tudatában, hogy a tegnapi kormányülésen arról született döntés, hogy jövő év január elsejétől 4%-os egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a tőke- és osztalékjövedelmekből, az árfolyamnyereségből, valamint az ingóság eladásából és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmek után. Egyelőre kérdéses számunkra, hogy a tervek vonatkoznak-e a tőzsdei ügyleteken elért árfolyamnyereségre is, vagy sem.

Miért?. Az egészségügyi hozzájárulás kivetését méltányossági alapon indokolja a kormány, ugyanakkor a lépés nem tekinthető a tőkepiacok számára barátságos lépésnek - ahogyan nem számított annak az a tavalyi (de végül meghiúsult) terv sem, mely 25%-ra emelte volna a tőzsdei árfolyamnyereség-adót. A befizetési kötelezettség felső határa 400 ezer forint lenne, s...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés