Előfizetői tartalom

Az Európai Bíróság megszüntethet egy olasz adófajtát

Portfolio
Az Európai Bíróság előtt folyó eljárás keretében a Főügyész az olasz állammal szemben egy adózó javára foglalt állást a Banca Popolare di Cremona esetben. Az adózó azzal érvelt, hogy az olasz regionális adó (IRAP) illegális, mivel mint hozzáadott értékre kivetett forgalmi adó hasonlít az áfa-hoz, és az EU egyezményei tiltják a forgalom alapján kivetett tagállami adókat. Ha ezt az állásfoglalást az Európai Bíróság is fenntartja, ez a Főügyész szerint akár 120 milliárd euróba is kerülhet az olasz államnak.

Az olasz IRAP adót társaságokra, személyegyesülésekre és magánszemélyekre vetik ki, az áfa-hoz hasonlóan. Az adózó azzal érvelt, hogy az IRAP kivetése ellentétes az európai joggal, mivel Olaszország a cégek forgalmát már adóztatja az áfa-val. A Főügyész elutasította az olasz kormány érvelését, miszerint az IRAP nem hasonlít meghatározó módon az áfa-hoz. Oszkó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés