Előfizetői tartalom

Japán: ismét recesszióban a gazdaság - vannak pozitív jelek is

Portfolio
A ma hajnalban közzétett adatok szerint a japán GDP a tavalyi negyedik negyedévben 0.1%-kal csökkent az előző negyedévhez képest, míg 2003. IV. negyedévéhez mérten 0.5%-os volt a visszaesés. Az elemzők pontosan ekkora mértékű emelkedést vártak mindkét adat tekintetében. A felülvizsgált adatok szerint 2004. harmadik negyedévben az eredetileg közölt 0.1%-os emelkedéssel szemben 0.3%-os volt a GDP-csökkenés, és mivel tavaly április-június között negyedéves alapú GDP 0.2%-kal csökkent, így a japán gazdaság már a harmadik egymást követő negyedévben zsugorodott. A jen az adatok közzétételét követően a 104.40 körüli szintről mostanra 15.10-ig gyengül, a tokiói tőzsdeindex , a Nikkei 225 0.4%-kal csökkent zárásra.

Pozitív jelek is vannak. Szakértők szerint a negyedik negyedéves GDP-visszaesés mögött a gyenge exportteljesítmény, illetve a lakossági fogyasztás áll. Több szakértő a következő hónapokban gazdasági élénkülésre számít. Az elmúlt évtizedben a mostani már a negyedik recesszió Japánban (klasszikus definíció szerint azt nevezzük recessziónak, ha a gazdaság két egymást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés