Előfizetői tartalom

Autópálya matrica, kompjegy és ÁFA

Portfolio
Az autópálya matrica az autópálya használatának ellenértéke. Az autópálya ingatlannak minősül, így az autópálya használatának engedése (autópálya használati díj) az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (áfa-törvény) 15.§ (2) bekezdése értelmében az ingatlan fekvése szerint adózik. Ha tehát az autópálya matrica kizárólag külföldi autópálya használatára jogosít, úgy annak értékesítése abban a tagállamban adózik, amelyikben az az autópálya található, amely használatára az autópálya matrica jogosít - tette közzé az APEH.

Az adózás szempontjából továbbá meg kell különböztetni azt az esetet, ha a magyar székhelyű cég a saját nevében, vagy ügynökként (más nevében más javára) értékesíti az autópálya matricákat. Amennyiben a magyarországi székhelyű gazdasági társaság a saját nevében értékesíti belföldön a kizárólag külföldi autópályákra szóló matricát, ezen értékesítés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés