Előfizetői tartalom

2005. évi adótörvény változások: Áfa (PWC)

Portfolio
A csoportos adóalanyiság Magyarországon pénzügyi szervezetek számára 2004. május 1-je óta választható forma. A jelenlegi Áfa törvény módosítás a választás feltételeinek enyhítését szolgálja azáltal, hogy egyrészt a külföldi vállalkozás magyar fióktelepe is jogosult csoportos adóalany tagjává válni, illetve, hogy a törvény "megbízható adózó"-ra vonatkozó kitételét (amely szerint a csoport tagjánál elévülési időn belül 5 millió forintnál nagyobb áfa-hiányt az adóhatóság nem tárt fel) csak a csoport bejelentkezésekor kell vizsgálni. Így nem veszti el a csoportba tartozás lehetőségét az a tag, akinek az adóhiánya a csoport fennállása közben haladja meg az 5.000.000 Ft összeghatárt. A csoportos adóalanyiság kizárólag a csoport tagjainak egymás közötti szolgáltatásnyújtása tekintetében áll fenn, azaz a tagok egymás közötti termékértékesítései áfa kötelesek lesznek.

A gáz és villamos energia értékesítés teljesítési helyéről szóló 2003/92/EK tanácsi irányelv rendelkezéseit a tagállamoknak 2005. január 1-től kell alkalmazni. A hivatkozott direktíva átvétele következtében az Áfa törvényt több helyen is módosítani kellett. Az említett tanácsi irányelv kötelező átvétele kapcsán a módosítás rögzíti, hogy amennyiben a földgáz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés