Előfizetői tartalom

OPEC: kvóta emelés árhatás nélkül

Portfolio
Az OPEC tagállamok ismételten a hivatalos kvótaemelést tervezik. A legfőbb problémát az iparági elemzők ugyanakkor már abban látják, hogy csupán a számok papíralapú mozgatása történhet meg; az OPEC elvesztette valós árkontrollját a világpiaci olajár felett, mivel a tagállamok már ma maximális kapacitáson, vagy attól minimálisan elmaradva termelnek.

A kvóta túllépés olyannyira hagyományos az OPEC tagállamoknál, hogy a hivatalos adat és a tényleges kitermelés közötti statisztika teljes mértékben ismert. Mivel a tagállamok teljes kitermeléssel dologoznak, pusztán annyi az OPEC mozgástere, hogy a kvótákat a tényleges kitermeléshez igazítja, ugyanakkor ennek nem lesz hatása a kínálati oldalon, így a világpiaci árakat sem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés