Előfizetői tartalom

Olajárrobbanás: nálunk hogyan jelentkezik és mekkorát "szól"?

Portfolio
Az elmúlt időszakban számos elemzés foglalkozott azzal, hogy mi okozza a mostani szokatlanul magas világpiaci kőolajárakat (keresleti-kínálati és egyéb megközelítések), és azzal is, hogy ennek milyen hatásai lehetnek a világgazdaságra. Mindezek részletezésétől most eltekintünk. Olyan elemzéssel már ritkábban találkozhatunk, amelyik konkrétan csak a magyarországi vonatkozásokat taglalja. A Magyar Nemzeti Bank augusztus közepén közzétett Jelentés az infláció alakulásáról című kiadványa tartalmaz egy részt, mely az olajárak emelkedésének a magyar gazdaságra gyakorolt hatásait taglalja, számszerűsíti. Jelen elemzésünk kerete és gondolatmenetének fonala ez a jegybanki dokumentum, de természetesen megpróbáltunk egyéb érdekes kérdéseket és részleteket is felvillantani, amelyek tovább árnyalják a képet ebben a meglehetősen sok (és csak igen nehezen számszerűsíthető) összefüggéssel tarkított kérdéskörben. Kézenfekvő tehát a kérdés, hogy milyen hatásmechanizmuson és milyen mértékben hathat a világpiaci árrobbanás Magyarországra?

Nézzük csak át még egyszer az olajárak alakulását!. Az elmúlt időszakban sorra dőltek meg a több éves, sőt évtizedes rekordok a nemzetközi olajpiacokon, néhol még a "történelmi rekordmagasság" jelző is elhangzott. Mielőtt az olajárak emelkedésének a magyar gazdaságra gyakorolt hatásmechanizmusát és néhány számszerű adatot ismertetnénk, célszerűnek látjuk tisztázni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés