Előfizetői tartalom

Csökkenhet a benzinár - Parlament elfogadta a jövedéki adó trv. módosítását

Portfolio
A Parlament tegnap jóváhagyta a jövedéki adótörvény módosítását, mely lehetővé teszi, hogy tartósan 250 Ft-os benzin árszint felett a jövedéki adót mérsékelje a kormány. A kormány ezen cselekedete nem a jótékonyság, hanem a gazdasági racionalitás keretében történik, hiszen itt egy olyan extra adóbevételről mond le, mellyel nem is számolt a költségvetés tervezésekor, ugyanakkor a gazdasági növekedésre már káros benzinárat mérsékelni lehet ezen keresztül. Magyarországon a 95-ös benzin adótartalma 63-67.5% között mozgott az elmúlt egy évben.

A kormány akkor intézkedhet, ha a benzin, gázolaj átlagára egymás után következő két hét során elér, illetve meghalad egy magas szintet. (Ha két hétfői napon mért átlagár alapján számított számtani átlagár a 95-ös benzinnél meghaladja a 250, a gázolaj esetében a 225 forintot, akkor a kormány dönthet átmeneti jövedéki adó mérséklésről.) A benzinnél 250 forintos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés