Előfizetői tartalom

Új Bokros-csomag: gazdaságpolitikai fordulat és szerkezeti reformok (130 pont)

Portfolio
130 pontban foglalta össze Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Világbank igazgatója az Élet és Irodalom hasábjain annak a gazdaságpolitikai fordulatnak és szerkezeti reformnak a vázlatát, mely megítélése szerint nélkülözhetetlen Magyarország európai felzárkózásához. A program közgazdasági összefüggések, konkrét helyzetértékeléseken túl konkrét javaslatokat is tartalmaz a gazdaságpolitika, az államháztartási reform terén. Bokros továbbra is elsősorban liberális elveket hangoztat a verseny minél szélesebb körű kiterjesztésével, mely véleménye szerint a társadalmi szolidaritás mind jelentősebb érvényesülésének lehetőségét is megteremti. Bokros szerint döntő kérdés az államháztartás visszahúzódása a gazdaság mind több területéről, a képviselők fele feleslegesnek tekinthető. Össze lehetne vonni az Oktatási és a Munkaügyi Minisztériumot, ugyanis az oktatás életprogramnak tekinthető, a képzést a munkaerőpiac igényekkel kell összehangolni. A programban megtalálhatóak olyan felvetések mint a negatív adó, az egykulcsos adó mint lehetőség, a tandíj szélesebb körű bevezetése, a magánbiztosítók jelentősen növekvő szerepe az egészségügy finanszírozásában egy átfogó reform keretében.

Egyensúly, növekedés. Ahhoz, hogy a magyar életszínvonal elérje a nyugati szintet, a magyar gazdaság tartósan magasabb növekedése szükséges - állítja Bokros. Mivel hazánk kis, nyitott gazdaság, erre alapvetően a kivitel folyamatos gyors bővülése kínálhat lehetőséget, ugyanis a belföldön megtermelt jövedelem nagyobbik hányada a külfölddel folytatott kereskedelemben válik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés