Előfizetői tartalom

Dollárválság, globális egyensúlytalanságok

Portfolio
A Bretton Woods-i rendszer összeomlása óta a világ úszik a dollár likviditásban - állapítja meg Richard Duncan A dollárválság című könyvében. Ez a likviditásbővülés leginkább a különböző országok dollárban denominált nemzetközi tartalékainak felduzzadásában követhető nyomon. A dollártartalékok jelentős növekedése és a tartalékok kezelése során jelentős egyensúlytalanságok alakultak ki mind a nemzetgazdaságokban, mind az egész világgazdaságban. A szerző szerint ameddig deficites az amerikai folyó fizetési mérleg, a globális egyensúlytalanságok feltehetően nem számolhatóak fel. Duncan, aki korábban a Salomon Smith Barney és a Világbank dolgozója volt elsősorban az USA és az ázsiai gazdaságok viszonyát vizsgálja.

Dollár standard, jelentős tartaléknövekedés. Bár a Bretton Woods-i rendszer kialakulásától 1970-ig a dollárdenominált nemzetközi tartalékok összértéke a világgazdaságban alig emelkedett, az elmúlt 30 évben jelentősen kb. 20-szorosára emelkedett az állomány. Az egykori aranystandard rendszert gyakorlatilag felváltotta a dollár standard. Az ázsiai gazdaságok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés