Előfizetői tartalom

Milyen is az iraki gazdaság?

Portfolio
24 millió ember, 1,300 USD körüli egy fõre jutó GDP, hatalmas adósság, olaj. Ezek azok a tényezõk, melyek leginkább említhetõek az iraki gazdasággal kapcsolatosan. A háborúk, a 90-es évek óta máig tartó gazdasági szankciók hatalmas károkat okoztak az országban. A gazdaságban az állami tulajdon a meghatározó, piaci viszonyokról nehéz beszélni. Az emberek többsége a mezõgazdaságban keres megélhetést.

Háborúk sorozata, totalitáris rendszer. Az ország 1932-ben nyerte el függetlenségét, és vált ki az Ottomán Birodalomból. Az államforma 1958-ig királyság volt, ezután a mai napig is "köztársaság". A területi viták miatt 1980 és 1988 között egy igen költséges háború zajlott Irak és Irán között. 1990-ben az arab ország elfoglalta Kuvaitot, ugyanakkor az USA vezette nemzetközi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés