FONTOS Új ajándék érkezik a Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?
 
Előfizetői tartalom

Egyre hatékonyabb monetáris transzmisszió?

Portfolio
Az idei közgazdász vándorgyűlésen hangzott el az alábbi tanulmányhoz kapcsolódó előadás, mely a hazai monetáris politika hatékonyságát boncolgatja. A szerző Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő elemzője. A bő egy éve bevezetett inflációs célkitűzés rendszerében a monetáris politika elsődleges célja az árstabilitás megteremtése. Ennek elérését célszerű minél kisebb reálgazdasági költséggel megteremteni, mely a monetáris transzmisszió minél jelentősebb hatékonysága mellett érhető el. A jegybank elsősorban az irányadó kamatszint szabályozásával igyekszik hatást gyakorolni végső soron az inflációra. A hatásmechanizmusok a különböző transzmissziós csatornákon keresztül követhetők nyomon. Az elemzés és általános piaci vélekedés szerint is az árfolyam az a csatorna, melynek hatékonysága a többihez képest legmagasabb hazánkban. A tanulmány szerint összességében el kell ismernünk, hogy Magyarországon a transzmissziós csatornák száma, illetve hatékonysága egyelőre alacsony, de az erősödés tendenciája már megfigyelhető.

A monetáris transzmisszió fogalma, általános jellemzői. A világ minden országában, így hazánkban is a jegybanki döntéshozatalban kritikus szerepet kap annak ismerete, hogy a monetáris politika hogyan hat az árszínvonalra, a gazdaság állapotának figyelembevételével. A folyamatot, amin keresztül a monetáris döntések elsődlegesen az árstabilitás elérését, illetve annak fenntartását...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés