Előfizetői tartalom

30 USD feletti olajár, növekedési kockázatok, OPEC ellenállás

Portfolio
Ismét egekbe szöktek az olajárak, az USA Irak elleni esetleges támadása folyamatosan izgalomban tartja a piacot. A nyersolaj hordónkénti ára a múlt héten már átlépte a 30 USD-t, mely több neves befektetési bank és előrejelző intézet elemzőjét is arra késztette, hogy felhívja a figyelmet a magas olajárak növekedést gátló hatására. Egyes elemzések szerint az USA gazdaságának legutóbbi négy recessziós fázisa közvetlen kapcsolatba hozható a magas olajárakkal.

Az USA Irak elleni esetleges támadása mindenképpen jelentős kockázatot hordoz kínálati oldalról az olajpiac tekintetében. Egyrészt Irak beszüntetheti exportját, másrészt az ellentétes nyilatkozatok ellenére sem elhanyagolható a háború bizonyos fokú expanziójának veszélye. Az expanzió egyrészt jelenthet bizonyos mértékű fegyveres konfliktust, másrészt nem elképzelhetetlen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés