Előfizetői tartalom

Csukjuk be az IMF-et

Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap, illetve a Világbank szerepe többször is igen komoly vitákat váltott ki a közgazdászok, befektetési szakemberek, politikusok körében a valuta- illetve adósságválságok kezelésében. David DeRosa, a Yale egyetem adjunktusa szerint a nemzetközi szervezetek feladatkörét és szerkezetét jelentős módon át kellene szabni. Anne Krueger, az IMF ügyvezető igazgatójának felvetése szerint az IMF-nek mint egy univerzális csődbíróságnak kellene működni. Az IMF hatásköre ezzel gyakorlatilag teljes mértékben megváltozna. A professzor szerint erre szükség is van, mivel a szervezet szinte minden utóbbi próbálkozása kudarcot vallott a válságkezelésben.

A problémák igen mélyen gyökereznek. Az IMF megalakítására még a Bretton Woods-i rendszerhez kapcsolódóan került sor. A szervezet egyik legfőbb feladata, hogy hitelek nyújtásával segítse a fix árfolyamrendszerek működését. Az IMF tagállamai komoly fizetési mérleg problémák esetén a szervezethez fordulhattak hitelekért, így képesek voltak fenntartani a nemzeti valuták...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés