Előfizetői tartalom

Egyre kevesebbet adnak a pénzváltók a pesoért

Portfolio
Egyre inkább csökken a bizalom az argentín peso iránt, mind Argentínán belül, mind a szomszéd országokban egyre inkább irtóznak a befektetők és a megtakarítók, hogy pesodenominált eszközökbe, vagy konkrétan pesoba fektessék pénzüket. Az argentín valuta értéke körüli bizonytalanságot jól jelzi, hogy több szomszédos országban is a hivatalos árfolyam alatt 50%-kal lehet pesot eladni.

Argentína még 1991-ben vezette be a valutatanácsi rendszert, melynek keretei között a pesot egy az egy arányban a dollárhoz kötötték. A hazai pénzmennyiség mögött a külföldi (dollár) likvid eszközök (tartalékok) legalább 100%-os fedezettsége áll. Pénzteremtés alapvetően csak a külföldi követelések emelkedésével lehetséges. A szigorú árfolyamrezsim megteremtése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés