Előfizetői tartalom

Szabó Iván: Európai Egyesült Államok

Portfolio
Igen optimistán vélekedik Szabó Iván, az Antall-kormány harmadik pénzügyminisztere az euró bevezetésének gazdasági és társadalmi hatásairól a Magyar Hírlapban megjelent értekezésében. Szabó szerint az euró gyorsan az európai önazanosságtudat részévé válhat. A közös pénz bevezetése "egy olyan gazdasági-társadalmi-poli tikai fejlődés elindítója lehet, amelynek későbbi következményei már messze meghaladhatják a szigorúan vett fiskális kereteket".

Az ex-pénzügyminiszter úgy véli, hogy az euró bevezetése után is fennmaradnak az árkülönbségek az azonos termékekre vonatkozóan az unió egyes régiói között. Szabó itt úgy fogalmaz, hogy "az új pénz nem képes betölteni az általános egyenértékes szerepét". Az árkülönbségek ugyanakkor jelzés értékűek a regionális gazdasági pozíciók illetve gazdaságpolitikák különbségeit...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés