Előfizetői tartalom

Európai uniós összehasonlítás a 13 csatlakozni szándékozó országról

Portfolio
Az elmúlt időszakban egyre több elemzés jelenik meg, mely az EU (ill. EMU) valamint a csatlakozásra váró országok kapcsolatát, gazdasági paramétereit hasonlítja össze, illetve a tagságig vezető utat próbálja felvázolni: milyen eszközökkel, milyen feltételrendszerben teljesíthetők a csatlakozás kritériumai. Az Eurostat elemzésében a csatlakozásra váró országokat elsősorban a gazdaság szerkezeti összetétele, illetve a munkaerőpiaci jellemzők alapján mérte az Unióhoz. Az elemzésből kiderül, hogy több csatlakozásra váró ország is számos területen már jobb paraméterekkel rendelkezik, mint az uniós országok némelyike (többnyire Portugáliát előzik meg). Az összehasonlítások 1998-as adatok alapján történnek.

Az egyes felhasznált fogalmak és az országok rövidítései:GVA: bruttó hozzáadott érték (gross value added);Asp-13: csatlakozni kívánó országok, BG (Bulgária), CY (Ciprus), CZ (Csehország), EE (Esztónia), (HU) Magyarország, (LV) Lettország, (LT) Litvánia, (MT) Málta, (PL) Lengyelország, RO (Románia), SK (Szlovákia), SI (Szlovénia), TR (Törökország), B (Belgium), DK (Dánia)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés