Nagyot ugrottak a forint kamatok, mégis hanyatlik a forint - Ez meg hogyan lehetséges?
Deviza

Nagyot ugrottak a forint kamatok, mégis hanyatlik a forint - Ez meg hogyan lehetséges?

Az elmúlt hetekben jelentősen emelkedtek a magyar határidős kamatláb-megállapodások, de a forint mégis tovább esett, az euróval szemben 22 hónapos mélypontról beszélhetünk. A jelek szerint három főbb mozgatórugó lehet a furcsa mozgás mögött: egyrészt az amerikai Fed kamatcsökkentési mozgástere beszűkült, másrészt a befektetők elkezdték beárazni az amerikai elnökválasztás utáni potenciális költségvetési költekezés és vámháború következményeit, harmadrészt a dinamikus magyar béremelési tervek potenciális inflációs és költségvetési következményeit is elkezdték árazni.

Az elmúlt egy hónapban jócskán emelkedtek a magyar határidős kamatláb-megállapodások (FRA-k), és ahogy az alábbi táblázatban mutatjuk: 30-117 bázispontos emelkedés történt a különböző futamidejű konstrukciók között. Jelenleg stagnálást áraznak a 6,5%-os MNB alapkamathoz képest a befektetők a következő mintegy fél évre, összhangban a jegybank MNB múlt heti üzenetével, miszerint akár huzamosabb ideig a mostani szinten maradhat az alapkamat.

HUF FRA tablazat241028

Az alábbi ábra jól érzékelteti: a magyar FRA-k emelkedése intenzív volt az elmúlt hetekben, a forint azonban mégis esett.

A két mozgás együtt igencsak furcsa,

és arra utal, hogy külföldi és hazai okok miatt a befektetők által érzékelt kockázatok érdemben megemelkedtek, és így még az emelkedő forint kamatok sem tudtak teljes mértékben ellentartani a forint esésének.

A forint esése nagyjából egy hónappal ezelőtt indult, és szeptember 24-hez képest 2,5%-os esésről beszélhetünk az euróval szemben, amely mellett a lengyel zloty 1,8%-kal, a cseh korona 1%-kal gyengült.

Így nem lóg ki érdemben a forint a régiós devizák leértékelődő trendjéből.

Ez szintén arra utal, hogy külföldi ok miatt (is) esik a forint, és végig gondolva az elmúlt hetek főbb eseményeit, illetve azt, hogy ma az enyhülő közel-keleti feszültség és zuhanó olajárak mellett sem erősödtek a régiós devizák, két főbb amerikai tényező lehet lényeges a régiós devizák esésében:

  • Az egyik az, hogy a vártnál számos kedvezőbb amerikai makroadat érkezett az elmúlt hetekben, amelyek az amerikai gazdaság erejét és lendületes munkahely-teremtő képességét demonstrálták. Ezek együtt érdemben szűkítették a Fed rövid távú kamatcsökkentési mozgásterét, és így a rövidebb és hosszabb amerikai kötvényhozamok is érdemben feljebb emelkedtek (lásd alábbi ábra).
  • A másik az, hogy az utóbbi egy-két hétben a közvélemény-kutatások ismét azt jelzik: kicsit nagyobb az esélye annak, hogy Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, és így jobban készülnek a befektetők egy nagyfokú amerikai költségvetési költekezésre, valamint egy potenciális vámháborúra Kínával és az Európai Unióval szemben is. Utóbbi a mi régiónk gazdaságainak megítélését is érdemben rontja, a dollárt erősíti, ami így együtt a forint és a többi régiós deviza esésében is szerepet játszhat.

A fentiekkel időben szintén egybe estek a magyar kormány lendületes béremeléssel kapcsolatos tervei, amelyek idővel inflációs és költségvetési kiköltekezési következményei is lehetnek a 2026-os választásokhoz közeledve, és közben vezetőváltás is várható az MNB élén jövő tavasszal.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az amerikai 2 és 10 éves kötvényhozamok érdemben emelkedtek az utóbbi egy hónap során, míg a német 2 és 10 éves kötvényhozamok oldalaztak (ez volt a fő mozgatórugó az EURUSD süllyedés mögött). Az amerikai hozamemelkedés a forintalapú 3 és 10 éves kötvényhozamokat is feljebb tolta, de még ezzel és a rövid távon kiárazott MNB kamatcsökkentésekkel együtt is tovább esett a forint.

Mindez arra utal, hogy

a megemelkedett magyar hozamkörnyezet sem nyújtott kellő támaszt a forint számára a befektetők által érzékelt, megemelkedett kockázatok mellett,

és összességében ezért esett az utóbbi napokban is tovább a forint.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Opening event for the project EUYOU – 1st BRUXINFO Day
2024. november 8.
Digital Transformation 2024
2024. november 14.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
államadósság-amerikai elnökválasztás-árfolyam-devizapiac-hitelbesorolás-hitelminősítő