Portfolio signature

Meddig eshet a forint? Nem a ma esti döntés, inkább Trump győzelme hozhat további gyengülést

Portfolio
Az S&P hitelminősítő ma esti döntése a magyar adóbesorolásról önmagában aligha hoz további forintgyengülést, Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson viszont jelentős kockázatot jelent a magyar deviza számára – vélik a Portfolio által megkérdezett elemzők. Az elnökválasztás eddig is hozzájárult a forint gyengüléséhez a geopolitikai konfliktusok és a Fed várható kamatpályájának eltolódása mellett. Az elemzők szerint jelentős erősödésre nincs tér a forintban, és az MNB keze is meg van kötve a következő hónapokra, aligha fognak csökkenni a kamatok Magyarországon. Sőt, ha tovább romlik a helyzet, a kamatemelést sem lehet kizárni, ám ettől még messze vagyunk.

A forint jelentős leértékelődésen ment keresztül az euróval szemben, 2023 januári mélypontra esett a jegyzés, már 405 közelében is volt az euró. A gyengülés már hetek óta tart: szeptember 20. környékén még jócskán 400 alatt, 392 környékén volt a magyar deviza, azóta több mint 10 forinttal kerül többe az euró.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Az MNB e heti kamatdöntéséhez készített elemzői felmérésünkben rákérdeztünk a forintárfolyam várható alakulására is. Az október 15. és 18. közt készített felmérésben a megkérdezett 11 elemző azt prognosztizálta, hogy év végére 395 forintba fog kerülni az euró, 2025 végén pedig 405-ös árfolyammal számolnak. Ez az előrejelzések mediánja: a forint szempontjából legoptimistább előrejelzés idén év végére 392 forint 50 filléres, a legpesszimistább 402 forintos árfolyamot várt. Jövő évre vonatkozóan még nagyobb a szórás,

csak egyetlen elemzőház várt 400 alatt árfolyamot 2025 végére,

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért gyengül a forint?
  • Meddig tarthat a gyengülés?
  • Hogyan érinti az amerikai elnökválasztás a forintot?
  • Mit tehet az MNB a jelenlegi helyzetben?
  • A mai hitelminősítői döntés miért nem fog hatni az árfolyamra?
  • Van-e veszély a leminősítésre a közeljövőben?
  • Az EU-források megérkezése segítene a forinton?
  • Jöhet kamatemelés Magyarországon a gyengülő forint miatt?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés