Portfolio signature

Miért nem tud erősödni a forint? Van egy mutató, ami mindent megmagyaráz

Amerikai kamatcsökkentés ide, folyó fizetési mérleg többlet oda, egyáltalán nem meglepő a forint közelmúltban látott gyengülése. A kulcs az, hogy valójában fundamentális szempontból a 390-395-ös szinteken nem volt túl gyenge az árfolyam, így ehhez képest néhány százaléknyi további gyengülés valójában nem drámai. A 400 forintos szint megugrása optikailag persze nem tűnik szépnek, de a jó hír az, hogy a további korlátlan gyengülés sem tűnik valószínűnek, hiszen ez az inflációs kilátásokat veszélyeztetné. Bár még nem dőlt el, hogy a következő hetekben végleg átszakad-e a 400 forintos gát az euró árfolyamában, de tartós, jelentős erősödésre nem érdemes számítani.

Az elmúlt napokban, elsősorban a nemzetközi hangulat romlásával párhuzamosan ismét elérte a 400-as szintet a forint árfolyama az euró ellenében. Ilyen már másfél éve nem történt Magyarországon, bár az elmúlt hónapokban többször került igen közel ehhez a devizapár. Most, hogy újra 4-essel kezdődő árfolyamot láttunk, érdemes számba venni, hogy az aktuális piaci hangulatváltozástól függetlenül hogyan állnak azok a fundamentális tényezők, amik elméletben meghatározzák egy fizetőeszköz erejét.

Mivel a fundamentumoktól az várható, hogy inkább csak hosszabb távon fordítják irányba a devizaárfolyamot, egy hosszabb idősorral kezdjük a vizsgálódást. Nem hiszem, hogy az alábbi ábra az olvasók számára különösebb újdonságot jelentene. Ráadásul, egyből fel is lehet tenni a kérdést: ki az, aki ennek láttán ne további forintgyengülésre számítana?

Forrás: MNB, MBH Bank

Mindezzel párhuzamosan több olyan tényezőt is lehet találni, amelyek fundamentális oldalról akár erősíthetik is a fizetőeszközt. Itt van mindjárt a folyó fizetési mérleg, amelynek egyenlege a 2022-es masszív hiány után jelentős többletbe fordult idénre. Ennek elméletben erősítenie kéne a forintot – eltekintve attól, hogy ez részben negatív hatásokból, például a beruházások összezuhanásából, részben a háztartások megtakarításainak emelkedéséből adódik.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért nem tud erősödni a forint?
  • Mi az a reálárfolyam?
  • Hogy teljesít a reálárfolyam alapján?
  • Merre mehet a hazai deviza?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés