Peking és Moszkva mesterkedik: a dollár trónfosztása megkezdődött?
Deviza

Peking és Moszkva mesterkedik: a dollár trónfosztása megkezdődött?

Portfolio
Kína határokon átnyúló tranzakcióiban a renminbi használata idén rekordszintet ért el, amit a Moszkvával ápolt szorosabb kapcsolatok is segítettek. Hiába a bámulatos növekedés, a dollárhegemónia nincs veszélyben, és Peking nem is akarja a gazdaságát sebezhetőbbé tenni a devizahasználatának nemzetközivé tételével.

Peking ugyan támogatja, hogy a kínai valuta nemzetközivé váljon és csökkentse annak függését az amerikai dollártól. Júliusban Kína bejövő és kimenő tranzakcióinak 53%-a kínai valutában történt, ami jelentős növekedés a 2021 azonos hónapjában mért mintegy 40%-hoz képest, derül ki a Kínai Devizacsere-igazgatóság adataiból.

A renminbi határokon átnyúló használata lendületet kapott azután, hogy az Egyesült Államok szankciói korlátozták Oroszország dollárban történő tranzakciós lehetőségeit Ukrajna invázióját követően. Elvira Nabiullina, az orosz központi bank kormányzója idén februárban elmondta, hogy a kínai valuta használata az elszámolásokban, pénzügyi tranzakciókban és betétekben „megugrott”. Alexandra Prokopenko, a berlini Carnegie Intézet kutatója szerint a szankciók hatására Kína nagy lendületet vett pénzügyi rendszerének fejlesztéséhez, főként a kínai és orosz rendszerek összekapcsolását célzó megoldások kialakításával.

A renminbiben elszámolt kereskedelem növekedését segítették a bankok közötti devizacsere-megállapodások is, amelyeket Peking 2023 során nyitott meg vagy újított meg többek között Szaúd-Arábiával, Argentínával és Mongóliával, amelyek mind árutermelők, és olyan termékekkel rendelkeznek, amelyekre Kínának szüksége van. A Kínai Jegybank adatai szerint 2022 óta új renminbi elszámoló bankokat hoztak létre Laoszban, Kazahsztánban, Pakisztánban, Brazíliában és Szerbiában is.

A kínai deviza globális kereskedelmi szerepe azonban még mindig jelentősen elmarad az amerikai valutáétól, vagyis nincs veszélyben a dollárhegemónia a világban.

A renminbi jelenleg a globális fizetések mindössze 4,74%-át teszi ki, ami a dollár, az euró és a font mögött helyezkedik el a nemzetközi fizetési hálózat, a Swift legfrissebb adatai szerint. Az alternatív fizetési rendszerek, mint például a kínai CIPS és más privát hálózatok miatt azonban a Swift adatai nem feltétlenül tükrözik teljesen a globális valuta tranzakciókat – mondta el Lucy Ingham, az FXC Intelligence tanácsadó cég elemzője a Financial Timesnak.

Bár Kína nem célja a dollár globális dominanciájának megdöntése, az ország elsődleges célja az autonómia és a reziliencia növelése. Daniel McDowell, a Syracuse Egyetem professzora és az Atlantic Council vezető munkatársa szerint Kína nem is nagyon törekszik arra, hogy a dollárt kiszorítsa, mivel ez jelentős felelősséggel és bizonyos sebezhetőségek elfogadásával járna. A renminbi nemzetközivé válása továbbra is korlátozott a kínai tőkeellenőrzések és az amerikai dollár által támogatott erős hálózati hatások miatt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
eurusd