Tépik a japán jent a jegybank váratlan döntése után
Deviza

Tépik a japán jent a jegybank váratlan döntése után

Portfolio
A ma hajnali jegybanki döntés után a jen még nem mutatott túl nagy erősödést, ám az európai piacnyitás után rákapcsolt a japán deviza. Úgy tűnik, a jegybank kamatemelése megtette a várt hatást.

A jegybank magyar idő szerint ma hajnalban váratlanul kamatot emelt, az irányadó ráta az eddigi 0,1%-ról 0,25%-ra nőtt. A jegybank legutóbb márciusban emelt kamatot hosszú idő után először, a mai döntés hatalmas meglepetésnek számít.

A jen kezdetben nem reagálta túl a kamatemelést, mérsékelt erősödést látunk, az európia piacnyutás után (alighanem attól nem függetlenül) jelentős erősödésbe kezdett. A dollárral a szemben a jegyzés elérte a 150-es szintet, erre utoljára márciusban volt példa.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A japán jen eddig is erősödésben volt (ennek okairól itt írtunk bővebben), a kedvező nemzetközi kilátások, a várakozások szerint csökkenő amerikai kamatkörnyezet megszüntette a nyomást a jenen, amely 2022 óta fennállt. A jen ebben az elmúlt években több évtizedes mélypontra zuhant a dollárral szemben, miután a dollárkamatok nőttek, a jenkamatok viszont változatlanok maradtak.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Az euróval szemben a japán jen a 162-es szintig erősödött, erre áprilisban volt utoljára példa. Csak ma az euróval szemben 1,8%-os erősödés látszik. Az európai kamatok már csökkennek, és a várakozások szerint a júniusi vágást további két kamatcsökkentést követheti idén.

A japán jegybank azért vonakodott sokáig a kamatemeléssel az emelkedő infláció ellenére, mert nem hitték el, hogy az infláció tartósan velük maradhat. Japán 30 éven át küzdött a defláció ellen minden eszközzel, és most állnak közel ahhoz, hogy tartós győzelmet arassanak felette. Az infláció miatt csökkenő reálbérek ugyanakkor erodálják a gazdasági növekedést, ezért a jegybanknak kényes dilemmával kell szembenéznie, amelyben most rajzolódik ki egy fordulat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint tízezres bankjegy mnb