Szakértő: a mai kormányzati bejelentés nem fogja tartósan hazavágni a forintot
Deviza

Szakértő: a mai kormányzati bejelentés nem fogja tartósan hazavágni a forintot

Portfolio
A forint a mai kormányzati bejelentésekre gyengül, ám tartós gyengülésre emiatt nem kell számítani, a kereskedési sávból most sem lépett ki a jegyzés – nyilatkozta lapunknak Kolba Miklós az ING Banktól, aki szerint a piacot most sokkal jobban érdekli a héten érkező magyar inflációs adat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón bejelentette, hogy maradnak a különadók, emellett az energetikai és a bankszektorra újabb különadókat vezetnek be. A kormány indoklása szerint ez egyfajta védelmi hozzájárulás, ám a költségvetés állapota már rég sejtette, hogy valamilyen intézkedésről dönthetnek.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A bejelentés után a forint gyengülni kezdett az euróval szemben, holott a múlt hét második felében még erősödést láttunk, az euróval szemben 392-ig erősödött a forint, és ma reggel 392 alá is benézett. A bejelentés után pár órával pedig már a 395-öt is átvitte a jegyzés felülről, több mint fél százalékos gyengülést látunk. Eközben a nemzetközi hangulatban nem látunk változást, a dollár stagnál az euróval szemben, a piacok alapvetően optimisták a francia választási eredmények után. Az előző hetekben a nemzetközi hangulattal együtt mozgott a forint, ma reggel is ez volt jellemző.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Egyértelműen a kormányzati bejelentés hatására kezdett ma gyengülni a forint

– mondta Kolba Miklós, az ING  Szenior Treasury értékesítési üzletkötője. A szakember lapunknak elmondta, hogy a 392 egyébként is a kereskedési sáv alját jelentette, az előző napokban többször megérintette a forint jegyzése a szintet, de tartósan átvinni nem tudta, és nem is lehetett volna erre számítani.

A kormányzati bejelentések forintra gyakorolt hatásáról az ING szakembere felhívta a figyelmet arra is, hogy

a forint ezzel még nem lépett ki a kereskedési sávból, és arra számít, hogy ez nem is történik meg.

„A piaci reakció természetes, ma alacsony a likviditás, mert a befektetők a holnapi magyar inflációs adatra várnak, ilyen környezetben egy maihoz hasonló bejelentés tud hozni ilyen mozgásokat” – mondta, hozzátéve: a forintra nézve az amerikai inflációs adat is fontos lesz. Így nyilatkozott:

A mai kormányzati bejelentések nem fogják a forintot kibillenteni a kereskedési sávból, ez nem hoz tartós gyengülést.

Elmondta továbbá, hogy az inflációs adatközlés ellenben bármelyik irányban hozhat tartósabb elmozdulást, ha az adat eltér a várakozásoktól valamilyen irányban.

A magyar inflációs adat holnap reggel 8:30-kor jön. Az amerikai inflációs adatot csütörtökön 14:30-kör közlik, a piac arra számít, hogy az előző havi 3,3%-ról 3,1%-ra mérséklődött a főmutató júniusban. Az infláció csökkenése esetén nő az esélye a dollárkamatok csökkenésének, ez pedig kedvező a piacokra és a feltörekvő devizákra nézve.

usa infla

Kolba Miklós szerint a rövid távú mozgás a mai bejelentés után a gyengülés, ahogy azt látjuk is, ugyanis a befektetők nem szeretik, ha a bankrendszerre adókat vetnek ki. A hosszú távú hatásokról még korai nyilatkozni, mert az emésztgetés, értelmezés fázisa most kezdődik, és ehhez még kellenek a pontos részletek is. Összességében szerinte az sem kizárható, hogy a költségvetési hiány leszorítása miatt a mai bejelentésnek hosszú távon kedvező hatása lesz a forintra nézve.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
5000 forint