Portfolio signature

Gyanúsan nagyot esett a forint – Mi lehet a magyarázat?

Az elmúlt egy hétben figyelemre méltóan nagyot esett a forint, amely mögött fundamentális okot nem találtunk, piaci hangulati elemet, illetve technikai elemzési tényezőt is csak gyengét. Éppen ezért körbe kérdeztünk a piacon, hogy mi lehet a magyarázat. Kiderült, hogy banki-piaci szakértői körökben is sokan vakarták a fejüket, de említettek olyan tényezőket, amelyek együtt megmagyarázhatják az esést. Szerdán egyébként már határozott forinterősödés zajlott le, ami arra utal, hogy átmeneti esési hullámot láttunk.

A forint múlt kedden, május 28-án, átmenetileg még 383 alatt is járt az euróval szemben, azaz négyhavi csúcsra ért, tegnap este viszont már 393 felett mozgott az árfolyam úgy, hogy az euró/dollár árfolyam közben kicsit emelkedett (a dollár gyengülése rendszerint jót szokott tenni a feltörekvő piaci devizák között a forintnak is), és a vezető amerikai részvényindexek is történelmi csúcsközelben hullámoztak.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A fentiekkel párhuzamosan a kockázati étvágy egyik fontos indikátoraként a 10 éves amerikai kötvényhozam 4,6% körülről 4,3% közelébe süllyedt, amely mellett a rövid távú kamatvárakozásokra jóval érzékenyebb 2 éves amerikai kötvényhozam 5% közeléből 4,75% körülig süllyedt. Mindezek mellett a 3, 6 és 9 hónap múlva induló 3 hónapos magyar határidős kamatláb-megállapodások minimálisan süllyedtek, illetve amint megírtuk: 383 körül húzódott egy fontos emelkedő trendvonal, és ebbe beleütközve látványosan lepattant róla a forint.

eurhufdutechkorkep240605

Az egy hét alatt bekövetkezett 10 egységnyi forintesést a fenti tényezők összességében nem magyarázták meg, így azt is végig gondoltuk, hogy milyen további tényezők szólhattak még az esés mellett, de ezek sem tűntek túl meggyőzőnek:

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Figyelemre méltóan nagyot gyengült a forint május 29. óta
  • Összeszedtünk néhány tényezőt, ami végül gyenge érvnek tűnt számunkra
  • Körbe kérdeztünk a piacon, hogy ki mit látott, illetve ki mit gondol az esés háttereként

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés