Előfizetői tartalom

Barcza: az államadósság 20 százaléka a lakossághoz kerül!

Portfolio
Az év végére 75 százalék alá csökkenhet az adósságráta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója szerint. A devizalejáratok jövőre jelentenek majd csak nagyobb kihívást, akkor ugyanis 5,5 milliárd eurós lejárat lesz, de erről még ráérnek dönteni. A lakossági stratégia kapcsán elmondta: 4-5 év alatt 20 százalékra hízó részesedéssel számolnak a teljes adósságon belül. Az agresszív árazásuknak köszönhetően ez idén év végére már a 12 százalékot is elérheti. Hazánk felminősítése Barcza szerint tavaszra várható, és ehhez kapcsolódóan (meglehetősen érdekes módon) azt a jóslatot tette az ÁKK vezéreként, hogy további fél százalékos hozamsüllyedés várható.

Egyre olcsóbb az adósságunkA jegybank kamatcsökkentéssel az állam kamatkiadásai is csökkennek, hiszen az aukciókon alacsonyabb hozamszinten tudjuk értékesíteni a diszkont kincstárjegyeket - mondta el Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Gazdasági Rádióban. A jelen alacsony kamatkörnyezetben évi 50-100 milliárd forinttal tud csökkenni a kamatkiadás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés