Előfizetői tartalom

Spekuláció indult a magyar kötvénypiac ellen

Portfolio
Túlzottan alacsonyak a hosszabb futamidejű magyar államkötvényhozamok a magyar politikai és gazdasági kilátásokkal összevetve, ezért egyes fedezeti alapok (hedge fundok) az utóbbi időben állampapírpiaci hozamemelkedésre, árfolyamcsökkenésre játszó pozíciókat vettek fel - mutat rá körképében a Reuters. A Markit adatbázisa szerint az elmúlt öt hétben 55%-kal 567 millió dollárra, négyhavi csúcsra ugrott az ilyen célból kölcsönkért, majd eladott magyar államkötvények állománya, eközben viszont a többi térségi ország állampapírpiacán jellemzően csökkent ez az állomány. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy egyes hedge fundok a forintpiacon is gyengülésre játszó pozíciókat építhettek fel az elmúlt hetekben a jegybanki változásokra készülve. Ezzel áll egyébként összhangban az, hogy a Capital Economics összeállítása szerint az utóbbi egy hónapban kiugróan alulteljesítő volt a forint az összes fontosabb feltörekvő piaci deviza közül a dollárral és az euróval szemben.

Miről van szó? Tavaly év elején, az állampapírpiaci és forintpiaci pánik idején átmenetileg 1,5 milliárd dollár fölé ugrott az a forintalapú magyar állampapír állomány, amelyet az említett adatbázis alapján kölcsönkértek a hedge fundok, majd eladtak (short pozíciók). Az ilyen ügyletek akkor nyereségesek, ha a kölcsönkért állampapírok árfolyama a kölcsönkérés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés