Előfizetői tartalom

Teljesült Orbán Viktor őszi előrejelzése

Portfolio
Ahogy azt október eleji cikkünkben előrevetítettük: valóban fél éven belül teljesült Orbán Viktor kormányfő tavaly őszi előrejelzése, hogy a lakossági állampapírok állománya el fogja érni 1000 milliárd forintot. Az Államadósság Kezelő Központ ma közzétett tájékoztatója szerint ugyanis az állomány januárban 58,1 milliárd forinttal 1043,5 milliárd forintra ugrott, és természetesen új történelmi csúcsot ért el. Érdemes megjegyezni: a közlemény nem tartalmazza, hogy az euróalapú lakossági államkötvényekből mennyit tart a lakosság (becslésünk szerint 40 milliárd forint körüli összeget), de ha ezt is figyelembe vennénk, akkor még nagyobb a háztartások követelése az állammal szemben.

Az ÁKK közleménye szerint januárban is igen intenzíven (58,1 milliárd forinttal) nőtt a lakossági állampapírok állománya, és amint az alábbi ábrán látjuk: október óta 60 milliárd forint körüli havi értékesítési ütemről beszélhetünk.Éppen emiatt az állomány nagyon intenzíven emelkedett ősz óta és januárban átlépte a miniszterelnök által még szeptemberben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés