Előfizetői tartalom

Már készül a piac az újfajta magyar monetáris politikára

Portfolio
Az elmúlt hetek magyar eszközár-mozgásai alapján jól látszik az a fajta kettősség, ami egyébként a nagy fejlett piaci jegybankok válságkezelési beavatkozásának velejárója is volt: a saját deviza gyengülése mellett az állampapír hozamok süllyednek. Ezt a Magyarországon még szokatlannak mondható piaci kettősséget táplálják azok a gazdaságpolitikusi nyilatkozatok, amelyek gyakorlatilag hetente megjelennek a sajtó különböző csatornáin elsősorban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter felől. Legutóbb éppen ma érkezett egy újabb jelzés: a nemzetgazdasági miniszter szerint hiba volt a múltban a forint erősödésére alapozni az infláció leszorítása érdekében.

Amint azt egy múlt év végi állampapírpiaci elemzésünkben már körbejártuk: külföldi és hazai okok miatt a forint gyengülése nem járt együtt a szokásosnak mondható állampapírpiaci hozamemelkedéssel. Ez a kettősség azóta is tart, hiszen egyrészt a tartósan nulla közeli fejlett állampapírpiaci hozamkörnyezet a tőkebeáramlás miatt leszorító hatással jár például...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés