Előfizetői tartalom

Nyolchavi mélyponton az állam pénzügyi tartalékai - Aggódjunk?

Bár a magánnyugdíjpénztári vagyonelemek megmaradt része felértékelődött novemberben a piaci mozgások következtében, az állam pénzügyi tartalékai mégis bő 100 milliárd forinttal estek a hónap során. Akár a szűken, akár a tágabban értelmezett állami pénzügyi tartalékokat nézzük, akkor is ugyanaz a helyzet: március vége óta nem voltak ilyen alacsonyan. Ez tehát nem jó jel az államadósság jövő évi biztonságos finanszírozása szempontjából, de vannak más tényezők, amelyek miatt mégsem kell aggódni. Az amerikai és az eurózóna jegybankja ugyanis várhatóan olyan beavatkozásokat hajt végre 2013 során (is), amelyek mellett jelentős maradhat az étvágy többek között a magyar állampapírok iránt is, ez pedig jó eséllyel folyamatosan biztosítani tudja azt a friss forrást, ami az államadósság biztonságos finanszírozásához szükséges. Természetesen a magyar gazdaságpolitikai hibák, vagy az új jegybanki vezetéssel kapcsolatos esetleges aggodalmak ennek a forgatókönyvnek az esélyét csökkentenék.

A napokban elérhetővé vált adatok alapján közel 200 milliárd forinttal öthavi mélypontra, 699 milliárd forintra csökkent november végére a magyar kormány Magyar Nemzeti Bankban forintban tartott betétállománya. Ezt a fejleményt az sem tudta teljes mértékben ellensúlyozni, hogy a hónap során a devizában tartott betétek állománya bő 50 milliárd forinttal 900 milliárd forint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés