Előfizetői tartalom

Borbély: minden forgatókönyvre fel kell készülnünk

A bankszektor devizával való ellátottságát ronthatja a ma bejelentett új lakossági eurókötvény sikeressége, amely kockázatról tájékoztattuk a kormányt is, de "a döntés úgy szólt, hogy mégis jöjjön ez a kötvény" - jelezte a mai sajtótájékoztató után a Portfolio.hu-nak adott villám interjúban Borbély László András. Az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese azonban pozitív kockázatot is említett: az új papír segíthet megállítani a lakossági bankbetétek külföldre vándorlását is. Borbély hangsúlyozta: az ÁKK-nak minden adósságfinanszírozási forgatókönyvre fel kell készülnie, mivel az adósságkezelő sem lehet biztos abban, hogy idén még valóban lesz külföldi devizakötvény-kibocsátás. Éppen emiatt - bár már az éves terv több mint 100%-át bevonták forintalapú államkötvényekből -, továbbra sem csökkentik az államkötvény aukciókon a meghirdetett mennyiséget. Sőt ha az elmúlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is valós többlet kereslet jelentkezik, akkor azokat is elfogadják. A tegnapi hitelminősítői jelzések kapcsán azt mondta: "a költségvetés egyenlege és az adósság alakulása alapján nem várjuk azt, hogy további leminősítés bekövetkezik".

Többek között a magyar államadósság finanszírozásának kilátásairól is szó lesz a jövő keddi Budapest Economic Forum rendezvényen. További részletek: Portfolio.hu: Milyen előnyeit és kockázatait látják annak, hogy a magyar lakosság a magyar államot devizában finanszírozza? Borbély László András: Az előnye az, hogy igény van rá és a jelenlegi kibocsátási helyzetben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés