Előfizetői tartalom

Az éves terv közel egészét eladta kötvényekből az ÁKK

Portfolio
Az idén egész évre tervezett 1230 milliárd forintból szeptemberig 1163 milliárd forintnyi államkötvényt, azaz az éves terv 94,5%-át értékesítette az Államadósság Kezelő Központ a jó piaci környezet és a felfutó lakossági állampapír értékesítés segítségével - derül ki az adósságkezelő közleményéből. A teljesítmény kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a központi költségvetés augusztusig az egész évre tervezett hiány 97%-át elérte, illetve devizaalapon idén még nem tudott kibocsátani kötvényt az ÁKK, így a devizajellegű adósságtörlesztést is forintalapú forrásbevonással a jegybankon keresztül oldotta meg. Szüksége is volt tehát a forintalapú likviditásra. Az állam forintalapú pénzügyi tartalékairól, illetve az adósságfinanszírozási összefüggésekről múlt heti elemzésünk:

Kapcsolódó cikkünk2012.09.13Megcsappantak a magyar állam pénzügyi tartalékaiAz ÁKK közleménye szerint a forint állampapírpiacon kialakult rendkívül kedvező folyamatok hatására - ha időarányosan vizsgáljuk - az éves finanszírozási tervhez képest jelentős többletértékesítés valósult meg. Különösen két területen alakultak kedvezően a kibocsátások: az államkötvény...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés