Előfizetői tartalom

Szeptemberig kitarthat a forint rendkívüli ereje

Rendkívül mozgalmasan indult az augusztus és ez alapján már tisztábban látszik az, hogy a következő hetekben viszonylagos nyugalom köszönthet a forint piacára. Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy egyelőre fennmaradhat a fizetőeszközünk szokatlan ereje. Legalább nyolc olyan témakör van azonban, amelyek szeptember-októbertől akár jelentősen is megmozgathatják a forint árfolyamát és több is van közöttük, ami inkább gyengülést válthat ki. Főbb megállapításaink a következők: - Az amerikai Fed mellett az Európai Központi Bank is határozott jeleket küldött a piacoknak, hogy ha nagy a baj, közbelép, ez pedig eleve óvhat a komolyabb és tartós piaci hangulatromlástól - A két nagy jegybank felől legalább több hét, mire konkrétabb új jelzéseket kapunk, addig a bizakodás külföldön fennmaradhat - A görög és spanyol mentőcsomagok ügyében a következő nagyobb lépésektől is még több hétre vagyunk és ugyanez mondható el az ESM válságkezelő alapról szóló német alkotmánybírósági döntésről - A teljes spanyol mentőcsomag (állami és banki együttesen) mellett egy olasz mentőcsomagra lényegében nincs pénzügyi kerete az eurózónának - A magyar EU/IMF-ügyben a nyári uborkaszezon után a kormány szeptemberben jelezheti elkötelezettségét a megállapodás megkötésére, addig a bizakodó piaci légkör idehaza is kitarthat - A fentiek alapján nem lenne meglepő, ha az előző hetekbeli hektikus árfolyammozgások után egy néhány hetes nyugalmasabb periódus következne a forint piacán, ami a mostani szokatlanul erős szintek közelében tartaná az árfolyamot. - Három-hat hónapos időtávon azonban továbbra is nagyobb az esély arra, hogy akár jóval gyengébb forintot is látunk.

Szeptemberben jönnek a nagy ügyek. A spanyolokon és az EKB-n a sor Miután átértékelték a befektetők az Európai Központi Bank (EKB) elnökének múlt csütörtöki szavait, pénteken hatalmas hangulatjavulás bontakozott ki a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon. Igaz ebben az is szerepet játszott: a jelek szerint a spanyol kormányfő kezdi felkészíteni a választókat, hogy az állam...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés