Előfizetői tartalom

Mérsékelt gyengüléssel megúszta a forint

Portfolio
Jelentõsen fokozódott ma az eurózóna bajban lévõ országaival kapcsolatos aggodalom a görög és a spanyol fejlemények hatására, így erõteljes kockázatkerülés mutatkozott a pénz- és tõkepiacokon. Nap végére azonban jókora fordulat bontakozott ki a spanyol és olasz piacokon részben tőzsdei szabályozói beavatkozás hatására. A görögöket egyre valószínûbb, hogy a következõ hónapokban lekapcsolják a nemzetközi hitelezési "lélegeztetõgéprõl", a spanyoloknál pedig sorra kérnek központi kormányzati pénzügyi segítséget az autonóm tartományok, ami egy állami mentõcsomag irányába mutat. A vezetõ részvényindexek világszerte estek, illetve zuhantak és ugyanez látszott az euró árfolyamán is, amely újabb kétéves mélypontot ütött a dollárral, illetve közel 12 éves mélypontot a japán jennel szemben. A negatív a hangulat a forintot is megviselte a holnapi MNB kamatdöntés elõtt, igaz nagy forintesésrõl nem beszélhetünk. Sőt a külpiaci hangulatromlás mértékéhez képest egészen jól átvészelte a mai napot a magyar fizetőeszköz.Fontosabb részletek Német lapértesülés szerint az IMF leállíthatja a görögöknek szánt további hitelrészletek folyósítását a nem teljesített makrogazdasági célok miatt Ez növeli annak esélyét, hogy a görög állam finanszírozás nélkül kénytelen teljes államcsõdöt jelenteni és rövidesen kilépni az eurózónából Az IMF nem adott határozott cáfolatot a lapértesülésre A súlyos gazdasági nehézségekkel szembenézõ Spanyolországban a 17 autonóm tartomány közül akár 6 is központi kormányzati segítségre szorulhat Ez növeli annak esélyét, hogy végül nemcsak a spanyol bankrendszer, hanem az állam is külsõ mentõövért folyamodhat Rövid távon nincs tervben eurózónás (válság)találkozó, a német alkotmánybíróság pedig csak szeptember közepén határoz az ESM alkotrmányosságáról, azaz közel kéthavi bizonytalanság "borítékolható"

2012. július 23. 17:14 Megosztás Mérsékelt gyengüléssel megúszta a forint Bár a délután második felében (az amerikai szereplõk bekapcsolódásával) enyhült a kockázatkerülés a nemzetközi pénz- és tõkepiacokon, összességében egy egyértelmûen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés