Előfizetői tartalom

Tovább ütik a spanyol piacokat - Mi az aggodalmak fő oka?

Portfolio
A 10 éves spanyol államkötvény hozam ma az eurózónában töltött idő, azaz 13 év óta egyértelműen a legmagasabbra, 7,15%-ra ugrott, és történelmi csúcsra ért az 5 éves CDS-felár is. A mozgások annak ellenére következtek be, hogy részben piacnyugtatóak lettek a görög választási eredmények. A befektetők egyre inkább amiatt aggódnak, hogy a spanyol bankrendszernek szánt mentőcsomag végül az állam kényszerű kimentésébe fog torkollni. Az is borzolja az idegeket, hogy közép távon akár az is előfordulhat: a görögökhöz hasonlóan a spanyol állampapírok magánbefektetői körére is veszteséget fognak hárítani az adósság részletes megtagadásán keresztül.

Ahogy a görög válságot és belpolitikai megosztottságot, úgy a spanyol reálgazdasági és pénzügyi válságot sem oldja meg az, hogy az EU/IMF-programot támogató (bár az újratárgyalását szorgalmazó) párt(ok) kerülhetnek hatalomra Görögországban. Ez tehát fontos mozgatórugó a spanyol piacok újbóli, illetve fokozódó gyengülési nyomása mögött. Emellett az is fontos, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés