Előfizetői tartalom

Nem reális a magyar csőd - Féljünk a spanyoloktól?

Portfolio
Lehetetlen, hogy egy esetleges spanyol államcsőd magával rántaná Magyarországot, és önmagában a magyar fizetésképtelenség sem reális, mert fenntartható az adósságpálya - többek között ezt hangsúlyozta a Portfolio.hu olvasóinak szervezett tegnapi online interjú keretében Borbély László András. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese jelezte, ha netán bekövetkezne egy (részleges) magyar államcsőd, akkor jogilag nem lehet különbséget tenni a befektetői rétegek között, azaz ugyanúgy veszteség érheti a külföldi befektetőt, mint a hazai lakossági réteget. Mivel a külföldi piaci rezdülésekre nagyon érzékeny a magyar állampapírpiac, arra nem mert "mérget venni" Borbély, hogy egy EU/IMF-megállapodás után biztosan csökkennek majd a magyar állampapír hozamok. Alap esetben természetesen segítene leszorítani a hozamokat, így annak minél előbbi megkötését hasznosnak nevezte. Az adósságkezelési szakember több kérdezőnek is útmutatást adott az állampapír vásárlás témakörében és egy-két érdekességet is megosztott velük. Olvasóink így megtudhatták például, hogy miért nem lehet kamatadó-mentesen állampapírt vásárolni és azt is, hogy számíthat-e vagyonosodási vizsgálatra az, aki lakossági állampapírt vásárol.

Az online interjú összes kérdése a teljes válaszokkal itt érhető el. Lehetetlen esemény - Mi van, ha mégis bekövetkezik?. Fenntartható az adósságpálya A magas állampapír hozamok és a gazdasági kilátások miatt felmerült a kérdések között az államadósság fenntarthatóságának témája, amely kapcsán az ÁKK szakembere hangsúlyozta: nem szabad összekeverni az egyes állampapír...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés