Előfizetői tartalom

Ilyet még soha nem láttunk az euró és a frank piacán

Görögország eurózónából való esetleges kilépése és a fizetési övezet felbomlása miatti aggodalmak rendkívül erőssé váltak az elmúlt hetekben, ami az euró masszív gyengülését okozta a vezető devizákkal szemben. A dollár ellenében csaknem kétéves mélypontra esett az árfolyam, ami persze nem véletlen, ha megnézzük a mögöttes folyamatokat is. Az amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet péntek este közzétett adatai szerint elképesztő mértékben euróellenes a hangulat a spekulatív piaci szereplők körében: az eddigi, január közepi rekordnál is jóval intenzívebb. Nemcsak ebben a devizakeresztben voltak az elmúlt hetekben igen jelentős mozgások a piaci pozícionáltságban, hanem a dollár/jen és a dollár/frank viszonylatában is. Utóbbi kapcsán szintén megdőlt az eddigi rekord: sosem volt még ennyire frankellenes a hangulat a dollár ellenében.

Az elmúlt hetek piaci hullámzásai mellett az egyik jól látható trendnek számít a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon az euró hanyatlása a vezető devizákkal szemben. A dollárral szembeni jegyzések a május eleji 1,30 feletti szintről a héten már 1,25-ig estek, ami közel kétéves eurómélypontnak felel meg. A 2010 eleji görög aggodalmak májusra, az első nemzetközi hitelcsomag...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés