Előfizetői tartalom

Közel van a kritikus határhoz Magyarország

Portfolio
Annak ellenére sem következett be nagyobb tőkekivonási hullám a magyar állampapírpiacról 2011 ősze óta, hogy ennek veszélye több ok miatt is fennállt, mégsem dőlhet azonban hátra Magyarország - olvasható ki abból az elemzésből, amelyet az Erste Bank bécsi elemzői a térségi országok idei évi állampapírpiaci kilátásairól készítettek. A hátradőlés például azért nem indokolt, mert az idén refinanszírozandó magyar államadósság GDP-arányosan a második legmagasabb a régióban, miközben a magyar adósság bóvli kategóriába süllyedése miatt a befektetői bázis jelentős részét elveszíthette az ország. Az is fokozott aggodalomra ad okot, hogy a magyar államadósság átlagos kamatterhe a régión belül a legközelebb esik ahhoz a szinthez, amely az Erste Bank elemzői szerint már kritikusnak számít az államadósság hosszabb távú fenntarthatósága szempontjából. Ha a jelenlegi 7,5 - 8,5% körüli szinten ragadna a magyar állampapírpiaci hozamkörnyezet, akkor az adósság átlagos kamatterhe (más tényezők változatlansága mellett) hozzávetőlegesen egy éves távon már elérné a kritikus határt. Ez a szempont is azt támasztja alá, hogy a magyar kormánynak valóban érdeke a minél hamarabbi megállapodás a nemzetközi szervezetekkel a hitelkeretről. Az ugyanis a befektetői bizalom növelésén keresztül leszoríthatja a magyar hozamokat és ezzel együtt megnyithatja az utat a jegybanki kamatcsökkentések előtt is.

Kapcsolódó cikkünk2012.02.08Legkésőbb március elején elindulnak az EU-IMF-tárgyalások? Magas a magyar refinanszírozási igény. Lett volna rá ok A tavaly év végi hatalmas feszültség az eurózónában növelte annak veszélyét, hogy a kelet-közép-európai országok állampapírpiacairól hasonló mértékű tőkekivonás következzen be, mint amilyen 2008-ban a Lehman Brothers befektetési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés