Előfizetői tartalom

Fordulóponthoz érkezett az eurózóna?

Portfolio
Több ok együttes hatásaként tegnap az elmúlt 12 év egyik leggyengébb vételi érdeklődése mutatkozott a 10 éves német államkötvény aukcióján, ami alapvetően rontotta a globális befektetői hangulatot. Az osztrák jegybankelnök megfogalmazása szerint piaci vészjelzés az aukciós eredmény, elemzői-befektetői körökben pedig egyre többen úgy gondolják, fordulóponthoz érkezett a fizetési övezet: vagy nagyon gyorsan megegyeznek a vezetők a szorosabb költségvetési és politikai integráció (továbbá az eurókötvény bevezetésének) kérdéseiről, illetve az uniós alapszerződés módosításáról, vagy a politikai széttartás és a piaci nyomás (az Európai Központi Bank hathatós beavatkozása hiányában) szétfeszíti a fizetési övezetet. Egyes elemzői kommentárok azt emelik ki, hogy a befektetők lényegében már elkezdtek felkészülni az eurózóna felbomlására. A vezető nyugat-európai politikusok elmúlt napokbeli nyilatkozatdömpingje után a mai francia-német-olasz egyeztetés kiemelt fontosságú lesz.

A németek is elvesztik menedék státuszukat? Noha az elmúlt időszakban is volt példa arra, hogy a meghirdetetthez képest kevesebb volt a benyújtott vételi ajánlatok mennyisége egy-egy német aukción, a tegnapi 10 éves kötvénykibocsátás az elmúlt évek egyik legkomolyabb piaci figyelmeztető jele volt (a 6 milliárd eurónyi meghirdetett mennyiségre 3,9 milliárd eurónyi ajánlat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés